Door op “Alle cookies accepteren” te klikken, ga je akkoord met het opslaan van cookies op dit apparaat voor het verbeteren van je websitenavigatie en het analyseren van je handelingen op deze website. Zie onze Privacy verklaring voor meer informatie.
Voorzicht dorpshuis bocholt

't Dorpshuis

Opening najaar 2022.

De uitbouw van het dorpshuis werd opgenomen in de beleidsvisie van 2020-2025.

Hierin staat het volgende:

  • Bocholt wil een warme en zorgzame gemeente zijn. Door de uitbouw van een (inloop)dorpshuis, dat uitnodigend en verbindend werkt voor alle Bocholtenaren, wil de gemeente een centrale ontmoetingsplek creëren voor iedereen en zal vereenzaming preventief aangepakt worden. Het (inloop)dorpshuis is één van de initiatieven van de gemeente om belevings- en ontmoetingsruimtes op te richten in de verschillende dorpen. In het (inloop)dorpshuis kunnen jong en oud elkaar vrijblijvend ontmoeten of samen betekenisvolle activiteiten organiseren. Vrijwilligers spelen hierbij een cruciale rol.
  • Meer en meer organisaties, die dienstverlening aanbieden, sluiten hun plaatselijke kantoren en werken op afspraak is de norm. Hierdoor vallen toevallige, maar waardevolle, ontmoetingen weg. Bocholt wil hieraan tegemoetkomen door een laagdrempelige ontmoetingsplek te creëren waar iedereen welkom is.
  • In deze tijd merken we des te meer het belang van sociaal contact, een luisterend oor en de kracht van iets doen voor/met iemand. Alle Bocholtenaren verdienen de beste zorgen. We creëren daarom samen een warme, gemoedelijke ontmoetingsplek in het midden van Bocholt waar activiteiten georganiseerd worden voor en door mensen, die het welzijn van ons allen ten goede komen. Een plek waar je vrijblijvend en zonder moeten anderen kan ontmoeten als je daar zelf behoefte aan hebt en waar je betekenisvolle verbindingen kan aangaan. Een plek waar de Bocholtenaren elkaar versterken en waar je jezelf op eigen tempo kan ontplooien. Zo helpt het dorpshuis mee aan een duurzame, lokale en veerkrachtige cultuur, gebaseerd op delen en onderlinge verbondenheid. Op deze manier wordt onze gemeenschap verder versterkt.
  • De zelfredzaamheid/samenredzaamheid van alle Bocholtenaren op alle vlakken in het leven verhogen door:
  • Actief ontmoeten te vergemakkelijken.
  • Ons dorpshuis creëert, in samenwerking met onze gemeentelijke diensten, de mogelijkheid om deel te nemen aan leerrijke en toegankelijke activiteiten. Deze activiteiten worden samen met verenigingen en inspirerende Bocholtenaren georganiseerd of zijn aanvullend op het bestaande aanbod van onze verenigingen. Ze hebben een verrijkende, levensverbeterende functie voor ons allemaal en brengen ons, op een interactieve manier, weer samen.
  • Bruggen te bouwen en informatie te verstrekken.  
  • Ons dorpshuis heeft als doel om duidelijk te communiceren en informatie te geven aan iedereen die dat nodig heeft. Er is steeds iemand aanwezig als bruggenbouwer, die klaarstaat voor een babbel of je kan helpen met je vragen (doorverwijsfunctie). Door zitdagen te organiseren voor gemeentelijke diensten, maar ook door externe diensten een plek te geven in het dorpshuis, zorgen we ervoor dat informatie beter toegankelijk wordt. Dienst- en hulpverlening wordt terug beter bereikbaar.
  • Actief burgerschap en burgerparticipatie te stimuleren.
  • We bouwen een vrijwilligersnetwerk uit waar ruimte gegeven wordt om talenten te ontwikkelen en in te zetten. Door actief te luisteren geven we de Bocholtenaren een stem, verhogen we onze betrokkenheid en bouwen we bruggen. Door het actief betrekken van burgers willen we anticiperen op wat er leeft en waar de noden en de behoeftes liggen en daar proactief naar handelen in de keuze van onze activiteiten en dienstverlening. Het huis wordt door ons allen gedragen. Betrokkenheid werkt motiverend en versterkt het eigen verantwoordelijkheidsgevoel. Het heft in eigen handen-gevoel wordt gecreëerd. Ons welzijn, onze zelfredzaamheid en onze levenskwaliteit krijgen een ‘boost’.
  • Een horecagelegenheid en buurtboetiek aan te bieden.
  • In het horecagedeelte van ons dorpshuis zal je met onze welgekende Bocholter gemoedelijkheid in een warme sfeer verwelkomd worden. Je kan er als bezoeker ontspannen, genieten en zonder moeten anderen ontmoeten. Bovendien is het een plek waar alle medewerkers kansen krijgen en zich verder kunnen ontwikkelen. De buurtboetiek biedt duurzame cadeauartikelen aan gaande van ‘korte keten’- en fairtrade producten tot hobby/knutsel/kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de activiteiten in het dorpshuis.
  • Samenwerken te promoten.
  • Het dorpshuis geeft de hele Bocholter gemeenschap ruimtes ter beschikking om betekenisvolle verbindingen tot stand te brengen. De polyvalente ruimtes dienen voor samen met anderen activiteiten te doen, waar je kan komen luisteren, waar je anderen inspireert of geïnspireerd wordt, waar je iets leert of anderen iets aanleert. De welzijnspromotor van de gemeente Bocholt zal samen met de buurten, verenigingen, lokale actoren en sociale organisaties activiteiten in de zalen organiseren.
  • Bocholtenaren stappen ongedwongen, zonder drempelvrees, het dorpshuis binnen.
  • De gemeente toetst regelmatig, aan de hand van een registratie, af of een divers doelpubliek bereikt wordt.
  • Er wordt gebruik gemaakt van de drempelmeter (via een participatiemedewerker van de sociale dienst OCMW) om na te gaan als er een drempel is om het dorpshuis te betreden of om aan activiteiten deel te nemen en hoe hoog deze is.
  • Bocholtenaren nemen deel aan activiteiten die door interne diensten, verenigingen, inspirerende Bocholtenaren, sociale organisaties… worden georganiseerd in het dorpshuis. 
  • Er zijn inschrijvingen mogelijk voor zowel leden als niet-leden van verenigingen. 
  • Van de organiserende partijen wordt verwacht en aangenomen dat ze akkoord gaan met de missie en visie van het dorpshuis. Dit engagement zal opgenomen worden in het huishoudelijk reglement van het dorpshuis.  Op deze manier zullen de activiteiten, die zij organiseren, op dezelfde lijn liggen als de doelstellingen van het dorpshuis.
  • Door actieve betrokkenheid en bevraging van de participatieraad van het dorpshuis, verenigingen, welzijnsraden en andere adviesraden van de gemeente Bocholt wordt het activiteitenaanbod voortdurend geëvalueerd.
  • Alle Bocholtenaren worden warm onthaald in een buurtboetiek en een gezellig café met een kleine menukaart. Door een sociale correctie te voorzien voor iedereen die er recht op heeft, zal het inclusief karakter van het dorpshuis gewaarborgd blijven.
  • Bocholtenaren worden ondersteund in het vinden van hulp- en dienstverlening of informatie waarnaar zij op zoek zijn. In het dorpshuis wordt zowel interne als externe dienstverlening geïnstalleerd. Er zullen vormingen en infomomenten georganiseerd worden. 
  • Elke medewerker van het dorpshuis zet zich actief in om bezoekers de nodige informatie te verschaffen. Indien een vraag niet meteen verhelderd kan worden, zorgt de welzijnspromotor voor een gerichte doorverwijzing of helpt de welzijnspromotor dit actief mee uit te zoeken. De welzijnspromotor wordt op deze manier een bruggenbouwer en het vertrouwd gezicht van het dorpshuis.
  • Het dorpshuis geeft de Bocholtenaar de kans om actief burgerschap op te nemen. De polyvalente zalen worden door de gemeente Bocholt ter beschikking gesteld. De welzijnspromotor organiseert samen met verenigingen, vrijwilligers, lokale actoren en/of sociale organisaties  activiteiten die binnen de doelstellingen van het dorpshuis vallen. Door deze actieve samenwerking zal het activiteitenaanbod versterkend en aanvullend zijn. Er wordt een overzicht bijgehouden van activiteiten die worden georganiseerd, zodat een gevarieerd aanbod gewaarborgd blijft.
  • Er wordt een vrijwilligersnetwerk uitgebouwd. De vrijwilligers van het dorpshuis worden actief gecoacht en ondersteund in hun vrijwilligerswerk. De welzijnspromotor speelt hierin een cruciale rol.
  • Het dorpshuis wenst een pilootproject te zijn voor burgerparticipatietrajecten binnen de gemeente Bocholt en handvaten aan te reiken voor andere ambtenaren die met participatie te maken krijgen.
  • Gemeente Bocholt wil een sociaal engagement aangaan met de opbouw van het dorpshuis. Door de uitbating van het horecagedeelte en de buurtboetiek te gunnen aan een sociale tewerkstellingspartner wordt er een plek gecreëerd waar medewerkers, aangepast aan zijn of haar mogelijkheden, kansen krijgen om zich verder te ontplooien en te ontwikkelen. Met deze samenwerking wordt de sociale dimensie van het dorpshuis gewaarborgd en zal de sociale cohesie en interactie in Bocholt versterkt worden.
  • Gemeente Bocholt draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Door het installeren van een  buurtboetiek helpt het dorpshuis mee aan een duurzame, lokale en veerkrachtige cultuur. ‘Korte keten’- en fairtrade producten worden aangeboden evenals hobby/knutsel/kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de activiteiten in het dorpshuis of tijdens activiteiten van verenigingen, sociale organisaties, ...
  • Daarnaast zorgt de buurtboetiek voor een warm welkom en huislijke, ongedwongen sfeer

In de loop van het project zullen deze concrete resultaten aangescherpt worden door ze SMART (Specifiek, Meetbaat, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdsgebonden) te maken.

zijingang dorpshuis
zijkant dorpshuis
zitbank en bloemenbak dorsphuis
No items found.
kernploeg samen bocholt

Ook jij kan met ons SAMEN werken

Word lid en samen maken we Bocholt mooier
Bedankt! Wij nemen spoedig contact met u op.
Oei! Er is iets fout gegaan. Contacteer ons via samen.bocholt@gmail.com